Informació i notícies

 

17/11/2022 Sortida

     

Els alumnes de la UNED Sènior van fer una visita a la Cambra de Comerç de Tortosa amb motiu de l'acte Cultura de Pau en la celebració del 77 aniversari de la UNESCO.

Els nostres alumnes han visitat el llegat de Federico Mayor Zaragoza i després la casa Brunet

 
 

27/10/2022 Sortida

     

El dijous 27 d'octubre va tenir lloc la sortida cultural dels alumnes de la UNED Sènior de Tortosa. La sortida va ser als Jardins del Príncep i al Balneari del Porcar de Tortosa. El tutor Jordi Mulet va fer una ruta guiada a tot l'alumnat per tal de conèixer la seva història.

 
 
 

 

 

 

19/10/2022 Presentació del Curs UNED Sènior 2022/23 a l'Aula d'Amposta

     

El dimecres dia 19 d’octubre vam iniciar les classes del Curs 2022/2023 de la UNED Sènior a Amposta amb el curs “Claus i protagonistes de la Guerra Civil i l’exili, una aproximació ebrenca, impartit pels Professors: Sr. Andreu Caralt Giménez i Sra. Teresa Ferré Panisello.


La presentació del curs va ser presidida per l’Alcalde d’Amposta, el Sr. Adam Tomàs, acompanyat dels regidors, la Sra. Núria Pla i el Sr. Pep Simó.


La Directora del Centre, Sra. Mònica Subirats, va donar la benvinguda a tots els alumnes i va agrair la confiança als que any rere any aposten pels cursos de la UNED Sènior a Tortosa.


Seguidament, el Coordinador de la UNED Sènior, Sr. Pere Ferré i la Coordinadora Acadèmica, Sra. Raquel García, van repassar aspectes bàsics de funcionament del curs.
 

 

 

6/10/2022 Presentació del Curs UNED Sènior 2022/23 al Centre de Tortosa

     
El dijous dia 6 d’octubre vam iniciar les classes de la UNED Sènior al Centre Associat a la UNED de Tortosa amb el curs “L’EBRE: un riu de Vida, un riu d’Història”, amb un augment significatiu d’alumnes matriculats respecte al Curs anterior.

La Directora del Centre, Sra. Mònica Subirats, va donar la benvinguda a tots els alumnes i va agrair la confiança als que any rere any aposten pels cursos de la UNED Sènior a Tortosa.

Seguidament, el Coordinador de la UNED Sènior, Sr. Pere Ferré, va repassar aspectes bàsics de funcionament del curs juntament amb la Coordinadora Acadèmica, Sra. Raquel García, que com a novetat els va repartir els carnets d’alumnes amb el nou format i se’ls va obsequiar amb una carpeta del Centre.

Seguidament la Tutora, Sra. Maria Balart, va començar a impartir la primera sessió del Curs, que comptarà amb 15 sessions setmanals que duraran fins al mes de febrer, impartides també pels Tutors, Sr. Jordi Mulet i Sra. Belén Molina.

 
 
 
 

 

22/06/2022 Entrega dìplomes Sènior al Centre

     

La direcció del nostre Centre encapçalada per la Directora, Mònica Subirats Dellà van fer l'entrega dels diplomes als alumnes de la UNED Sènior que van finalitzar els cursos "L'antiguitat i el llegat clàssic" curs corresponent al 1r. semestre i "Estratègies per millorar el benestar personal"  corresponent al 2n. semestre, a tots els alumnes que van realitzar els cursos satisfactòriament.

 
 

 

 

07/06/2022 Entrega dìplomes Sènior a l'Aula d'Amposta

     

El passat dia 7 de juny la direcció del nostre Centre encapçalada per la Directora Mònica Subirats Dellà juntament amb l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs i la regidora d'Educació, Núria Marco, van fer l'entrega dels diplomes als alumnes de la UNED Sènior que van finalitzar el curs "El riu Ebre en el seu tram final" satisfactòriament.

La UNED Sènior a la ciutat d'Amposta es du a terme al nou edifici Lo Sindicat tots els dimarts de 18 a 20 hores.

 
 

 

 

 

07/06/2022 Entrega dìplomes Sènior a l'Aula d'Amposta

     

El passat dia 7 de juny la direcció del nostre Centre encapçalada per la Directora Mònica Subirats Dellà juntament amb l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs i la regidora d'Educació, Núria Marco, van fer l'entrega dels diplomes als alumnes de la UNED Sènior que van finalitzar el curs "El riu Ebre en el seu tram final" satisfactòriament.

La UNED Sènior a la ciutat d'Amposta es du a terme al nou edifici Lo Sindicat tots els dimarts de 18 a 20 hores.

 
 

 

 

02/02/2022 Presentació Uned Sènior a l'Aula d'Amposta

   

El passat dimecres dia 2 de febrer, l’Ajuntament d’Amposta, el Consell Comarcal del Montsià i la UNED de Tortosa van presentar el programa d'activitats de formació continuada a l'Aula d’Amposta per a la segona part del Curs 2021-22.

En representació de l'Ajuntament d'Amposta va assistir la regidora d'Educació, Sra. Núria Marco, que  va destacar que el principal "objectiu es que tothom tingui accés a una formació", remarcant que la formació en edat adulta és una de les formes de potenciar l'envelliment actiu de les persones".

Per altra banda, la directora a la UNED de Tortosa, Sra. Mònica Subirats, destacava que el centre és un eix vertebrador de l’educació a les Terres de l’Ebre: "A l’Aula Amposta portem des del Curs 2018-19 oferint formacions del programa UNED Sènior i hem tingut molt bona acollida. És una oportunitat perquè aquelles persones que ja estan prejubilades o jubilades i tenen inquietud per aprendre puguin seguir formant-se sobre cultura, geografia o desenvolupament personal".

La UNED Sènior a l'Aula d’Amposta començarà el proper dia 22 de febrer amb el curs "El riu Ebre en el seu tram final " i es durà a terme al nou Edifici Lo Sindicat tots els dimarts en un horari de 18 a 20 hores.

 

 
22/10/2019
 
El passat dia 22 d'octubre va tenir lloc la presentació de la UNED Sènior a l'Aula d'Amposta, el nostre Director Josep Ma. Franquet acompanyat de l'alcalde d'Amposta Adam Tomás i la regidora d'educació Núria Marco, van donar la benvinguda als alumnes matrículats a aquesta primera part del curs de l'assignatura: Entrenament de les competències emocionals i socials i que serà impartida per les professores del nostre Centre, Victòria Panisello i Bendi Roda.
 
 
 
     

 

19/06/2019
 
El tècnic del Gran Teatre del Liceu el Sr. Pol Avinyó i alumnes de la Uned Sènior preparant la primera sortida al Liceu amb la UNED de Tortosa proposada i preparada per Pepi Borràs Pàmies, per assistir a l'òpera Tosca el proper dia 27 de juny de 2019.
 

 

04/06/2019
 

El dia 4 de juny va tenir lloc la Sortida de la Uned Sènior, els professors de l'assignatura Reserva de la Biosfera: Terres de l'Ebre, Miquel Torta, Pilar Ruiz i Antoni Querol amb els seus alumnes van visitar l'Ermita del Montsià.

     

     

 
 
01/04/2019
 
Article a la Revista dels Jubilats sobre el reconeixement que se li va fer al professor Roc Salvadó el dia 17 de gener.
   

   

 
19/03/2019
 
El passat dia 19 de març van visitar la UNED Sènior a l'aula d'Amposta el Dr. Josep Ma. Franquet, Director del Centre i el Sr. Àngel Mulet, enginyer de camins, canals i ports, i van impartir la conferència: Xarxa hidrogràfica i gestió de l'aigua.
 

     

     
 

 

Drets d'imatge: Aeris Pixel

 


 
 
21/01/2019
 
Noticia de l'EbreDigital.cat

Amposta se suma a la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) amb el projecte educatiu «Reserva de la biosfera: Terres de l’Ebre». La formació forma part de la UNED Sènior i va dirigida a persones de més de 55 anys. “Ens considerem una ciutat educadora que vetlla pels projectes des de la primera infància fins a la formació de les persones adultes per això no ens podíem quedar enrere en un projecte on les persones ja no es formen pensant en les sortides laborals, sinó per plaer d’adquirir coneixements“, ha dit l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

El curs està organitzat pel Centre Associat UNEDTortosa, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta i el Consell Comarcal del Montsià. La formació tindrà lloc al Casal d’Amposta del 12 de febrer al 4 de juny. El preu de la matrícula és de 25 euros i es pot efectuar al vestíbul de l’Ajuntament.

 

 
El director de la UNED, Josep Maria Franquet, ha incidit que “Amposta com a capital de comarca, i amb dos parcs naturals a la vora, havia d’albergar aquest curs“. El programa lectiu té una durada de 30 hores presencials sense exàmens i compta amb un temari que reuneix aspectes com la gestió de l’aigua, el turisme o el canvi climàtic. Franquet també ha recordat que fa 10 anys que el programa UNED Sènior es va posar en marxa a la província de Tarragona i que “ha tingut molt bona acollida”.
 
D’altra banda, arran de la col·laboració de l’Ajuntament amb el Consell Comarcal del Montsià, l’alcalde d’Amposta també s’ha pronunciat en “voluntat d’ampliar les ofertes educatives de la comarca“. A més, des del Consell Comarcal, la presidenta de l’entitat, Carme Navarro, ha anunciat que s’ha dedicat una partida de pressupost per ajudar a subvencionar la matrícula d’aquelles persones que estiguin interessades a assistir a la formació.

Autor: Redacció Ebredigital.cat

Veure video de la notícia
 

 
 
17/01/2019
 

Acte de reconeixement de la UNED Sènior al professor Roc Salvadó  Poy

Una representació dels alumnes sènior, encapçalada per Jordi Bonilla, li va lliurar una placa commemorativa de la seva dedicació com a professor de la Uned Sènior. El director del Centre, el Dr. Josep Ma. Franquet i Bernis i jo, com a coordinador d’Extensió Universitària, vam felicitar-lo per l’excel·lent tasca docent d’aquests anys a la UNED que compatibilitzava amb la càtedra de professor de secundària, com a professor tutor d’ Història i Història de l’Art des del curs 1979-80 fins el passat 2017-18 i especialment per la tasca en els cursos continuats d’Història a la Uned Sènior, amb nombrós alumnat, des que es va iniciar el programa el curs 2008-2009.

En aquesta nota informativa, també voldria destacar la seva activitat cultural lligada al nostre centre organitzant o coordinant jornades i congressos de rellevància, com han estat, entre d’altres:

-  Redescobrir Tortosa. Sis perspectives d’una ciutat i el seu territori (2008), que acabaren en una taula rodona amb els quatre primers alcaldes democràtics de la ciutat,

Jornada sobre el Patrimoni emmurallat (2013),

- 200 anys de la fi de la Guerra del Francès a les Terres de l’Ebre (2014),

- Participació activa representant el nostre centre al Congrés Internacional de la Batalla de l’Ebre (2018).

Gràcies Roc, per tot això, i t’animem a continuar investigant i compartint recerca històrica.

 Dr. Josep Vallés Herrero

Coordinador d’Extensió Universitària i de la Uned Sènior C. A. Tortosa

 

 

 
 
8/11/2018
 

El 8 de novembre els alumnes de la Uned Senior de Tortosa van anar a visitar l’exposició Pintura flamenca i holandesa del Museu de Ginebra a Tarragona (Caixa Fòrum). La visita va estar organitzada per la professora d’Història de l’Art, Maria Balart, a qui acompanyaven la professora de literatura Ma. Belén Molina i el coordinador d’Extensió Universitària, Josep Vallés. Van poder admirar quadres de devoció, pintura d’història, retrats, escenes de gènere, paisatges i bodegons que representen l’esplendor de l’art flamenc i holandès dels segles XVI i XVII.  

A través d’una selecció d’obres dels Musées d’Art et d’Histoire de Genève, aquesta exposició permet apreciar els artistes i els gèneres principals d’un dels períodes més pròspers de la història de la pintura europea.   Aquesta col·lecció celebra artistes famosos com Cornelisz van Haarlem, Pieter Brueghel el Jove, Jan Brueghel el Vell, Philipp Wouwermann, Nicolaes Maes, Jan Josefsz van Goyen, David Teniers o Jan Weenix, però també pintors menys coneguts i fins i tot anònims que, cadascun a la seva manera, van contribuir al Segle d’Or dels Països Baixos.

El comerç pròsper i el ràpid augment de la riquesa van contribuir a la consolidació d'un mercat de l'art. A aquesta demanda els artistes responen amb enginy:  paisatges serens i boscos impressionants amb presència humana, escenes de la vida quotidiana, tavernes, natures mortes o gerros de flors que tenen complexitat. L'exposició proposa enfocar una selecció d'obres dels segles XVI i XVII de la pintura flamenca i holandesa sota l'impacte dels nous temes iconogràfics.

 
 

 

 


 
 
12/02/2018
 
Conferència al Casal d'Amposta per donar a conèixer la UNED SÈNIOR i intentar engegar una aula d'extensió universitària a Amposta. Informació a l'Àrea d'Enenyament de l'Ajuntament d'Amposta.
 

 

 
 
08/02/18
 
Els alumnes de la Uned Sènior de Tortosa i la professora Sra. Maria Balart, acompanyats  pel coordinador d'aquesta oferta formativa, el Sr. Josep Vallés, van realitzar una visita cultural al  Convent de Santa Clara de Tortosa.
 

 


 
 
13/06/17
 

CLAUSURA UNED SÈNIOR CURS 2016/2017 (13/06/2017)

 

Hem clausurat la vuitena edició de la Uned Senior al nostre centre. Es tracta d’un programa d’ensenyament no reglat adreçat als majors de cinquanta-cinc anys que pretén ajudar aquest sector de població, especialment les persones jubilades, augmentant els seus coneixements i autoestima. Consisteix en la programació de cursos ad hoc sobre temes que els puguin ser d’interès (Història, Literatura, Art, Psicologia, Geografia, Salut, ...); cada un té una durada de trenta hores lectives, equivalent a tres crèdits. Pel fet d’assistir a les classes, l’alumne rep a la fi de cada curs un diploma d’assistència i, quan ha aconseguit trenta crèdits, un altre de Acreditación del nivel I; a més, té dret a un carnet d’estudiant que li permet accedir a la biblioteca de qualsevol centre de la UNED i demanar llibres en préstec, així com gaudir de descomptes en museus o centres culturals. L’avaluació que ha fet l’alumnat durant aquest cursos és molt satisfactòria i comptem amb l’Associació d’alumnes de la UNED Senior.

 

Els diplomes, custodiats per la Secretària Acadèmica del Centre, Sra. Mònica Subirats,  que en aquest cas s’han lliurat als alumnes que han assistit regularment, han estat de les següents assignatures:

 

Cultura Mundial des de la II Guerra Mundial fins 1970/ Les Terres de l’Ebre: reserva de la Biosfera per la UNESCO (curs anterior) i L’Europa de Shakespeare, Cervantes i Despuig (de l’actual).

 

L’acte per primer cop es va fer coincidir amb el claustre de professors i la cloenda del curs acadèmic; aquest fet ha permès donar-li més rellevància, també per les bones valoracions i premis de prestigi que ha obtingut el programa Uned Senior, i del que en formem part com el Premi Senda (2013) i Premi RECLA (Red de Educación Continua de Latinoamérica, 2014). El Director del Centre, el Dr. Josep Ma. Franquet,  va destacar el lliurament de la medalla d’or del centre al Dr. Joan Antoni González, professor habitual dels cursos sènior, en totes les edicions des dels inicis al curs 2008/2009,  que ara ha esdevingut alumne.  Al final, La Tuna Folk, que ha celebrat enguany 15 anys de la seva fundació va amenitzar la clausura, i ens acompanyen en la fotografia, conjuntament amb alumnes, professors tutors i administratives del centre.

 

Dr. Josep Vallés (Coordinador de la Uned Senior CA Tortosa)

 

 

 
 
09/05/17
 

Els alumnes sènior del centre van assistir el 9/5/2017 a l'exposició "Deltebre I. Història d'un naufragi" sobre el vaixell de guerra anglès enfonsat a les Goles de l'Ebre al Palau Oliver de Boteller acompanyats del professor tutor d'Història Roc Salvadó. (Fotos: Josep Vallés). Més informació de l'exposició a:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/297437/ca/lexposicio-deltebre-historia-dun-naufragi-vaixell-guerra-angles-enfonsat-goles-lebre-arriba-tortosa.do

 

 

 
 
09/02/17
 
Visita dels alumnes Sénior de la Uned a la Catedral de Tortosa, amb Hilari Muñoz i Maria Balart.
 

 
 

 
02/02/17

Comiat de la UNED Sénior del professor Joan Antoni González (2/2/2017)

 

En la seva darrera classe el Dr. González va dir-nos (textualment):

Aquesta tarda acabo la meva vida professional. Ha estat llarga. Fa un parell d’anys vaig dir-ho a Direcció: notava el declinar de les meves facultats físiques i intel·lectuals.

No tenia pensat dir res aquí, però el Sr. Vallés ho va fer públic. Sé que ho va fer des de l’amistat, per això no me va molestar; al contrari, li he d’agrair el recolzament i confiança que tant ell, com el Sr. Franquet m’han demostrat durant aquestos 9 anys que he donat classes a la Sénior.

També estic agraït als meus companys de classe: Roc, Maria i Belén per l’ajuda que m’han donat i l’estima que m’han demostrat. I a les membres del PAS, que sempre m’han tractat amb amabilitat (i m’han fet les fotocòpies quan les he demanat).

Però, sobretot, estic agraït a vosaltres, els alumnes, per la vostra assistència i atenció, i també col·laboració i comprensió quan ho he necessitat. No sabeu –els meus companys, sí– com és de gratificant, després d’una jornada amb alumnes d’ESO més o menys “mogudets”, trobar-se amb persones educades, atentes, amb ganes de millorar malgrat l’edat. 

Acabo. Espero que us hagi agradat el coneixement d’aquesta joia literària que són “Los Col·loquis”, dels quals intento fer difusió. Quedo a la vostra disposició per si necessiteu fer alguna consulta en qüestions de llengua o literatura. Us podeu comunicar amb mi pel correu electrònic o personalment a les futures classes de la UNED Sénior a les que penso assistir coma a alumne mentre tingui salut.

De nou, gràcies a tots.

Professor Joan Antoni González

-------------------------

A continuació el Dr. Franquet, Director del Centre Associat, va fer una conferència sobre les seves obres científiques i literàries i finalment una representació dels alumnes sènior, encapçalada per Jordi Bonilla i Josep Calvet, van lliurar-li una placa commemorativa de la seva estada com a professor de la Uned Senior.

 

 

Després de tot això, vaig comentar-li el següent, a cau d’orella:

Gràcies Joan Antoni González per tot, company i mestre en l’art de la gramàtica i de l’ortografia; no hauries de marxar de la docència, però no obstant és llei de vida, serà una docència més informal, feta per correus electrònics i converses de carrer, amb records d'una vida sencera de dedicació a la responsabilitat, grandesa i satisfacció de l’art d’ensenyar, que, sense cap dubte, és un mestratge per a tots nosaltres. No us enganyo si dic que en aquests moments de crisi de valors i de compromís, el meu mocador conté certa amargura i, si més no, ens empeny el repte del futur, amb el suport de la qualitat del professorat i membres del PAS del nostre centre, que faran possible que la llum que ens has aportat no decaigui en la comunitat Senior.

Em sento, metafòricament parlant, un poc perdut en una sala de ball, amb una bona orquestra, que ara no té un dels seus millors solistes, amb qui he compartit l’encàrrec d’organitzar algunes de les millors gales i que ara passarà a ser un “ballador”, un alumne sènior més.

Salutacions i una forta abraçada,

 Dr. Josep Vallés

Coordinador de la Uned Senior CA Tortosa

 

 

 
30/06/16
Publicació a la revista "La Veu dels Jubilats" núm. 104 d'un article referent a la UNED Sènior del nostre Centre.
 

 

 

16/06/16
El dia 16 de juny va tenir lloc la última classe de la UNED Sènior i els alumnes i tutors van fer una sortida al Coll de l'Alba.


 

02/03/16
Entrevista al director de la UNED a Tortosa, Josep Maria Franquet, i al professor tutor, Miquel Torta, amb motiu del curs de la UNED SENIOR sobre les "Terres de l'Ebre, Reserva de la Biosfera".
Enllaç a l'entrevista

MP3 de l'entrevista


 

04/02/16

LA UNED SÈNIOR VISITA EL LLEGAT FEDERICO MAYOR ZARAGOZA

El passat dia 4 de febrer i dins el programa de la UNED SENIOR Patrimoni històric i artístic els alumnes acompanyats dels nostres professors vam visitar la Sala Federico Mayor Zaragoza.

La casa Brunet, actual seu de la Cambra de Comerç de Tortosa acull aquest magnífic fons format per un extraordinari conjunt –més de 3500 llibres i 210 objectes artístics de tots els continents- cedits pel qui fou Director general de la UNESCO. En arribar a la sala vam ser rebuts per voluntaris de l’associació Amics i amigues de la UNESCO. La seva responsable, Montserrat Esteve, ens comentà l’audiovisual de presentació del llegat. Les paraules sempre plenes d’esperança i de reividicació d’un món just, fratern i solidari de Federico Mayor ens van servir d’introducció a la posterior visita. A través dels diferents prestatges i vitrines vam gaudir de l’art africà, asiàtic, de Llatinoamèrica i d’Europa. Peces de fusta, de marfil, pintures i ceràmiques, gravats i esmalts d’arreu del món. Regals rebuts a títol personal per aquest tortosí que ha volgut cedir a la nostra ciutat un llegat tan personal i de gran valor afectiu.

Tots vam gaudir de la visita i ens cridà l’atenció de manera especial el petit teler que Gandhi portava en els seus viatges o el Sant Sopar regal d’Arafat agraint a Federico Mayor la gestió per afavorir el diàleg entre Israel i Palestina.

Des d’aquestes línies convidem a visitar el llegat , alhora que agraïm la gestió de Jordi Bonilla i l’acompanyament de Montse Esteve i d’Ada Vallés, que tan amablement van compartir la tarda amb nosaltres.

   


 

11/06/15
L'última classe de la Uned Sènior va consistir en una sortida per les muralles de Tortosa amb els tutors D. Antoni Querol i D. Miquel Torta.


 

09/06/15
En el següent enllaç podeu veure les fotografies de la Clausura del Curs Sènior del C. 2014-15 que va tenir lloc al nostre Centre el dia 4 de juny, en aquesta el nostre director va fer una conferència titulada "Problemàtica del tram inferior del riu Ebre" i a continuació es va fer l'entrega dels diplomes Sènior.
Galeria de fotografies

 

03/06/15
 

Clausura UNED Sènior

Curs 2014/15

El dijous dia 4 de juny, tindrà lloc la clausura del curs 2014/2015 de la UNED Sènior amb la conferència "Problemàtica del tram inferior del riu Ebre" a càrrec del Dr. Josep Ma. Franquet, director del nostre Centre, a continuació es farà l'entrega de diplomes a tots els alumnes que han finalitzat el Curs.

 

 

 

 

 

 

 

17/05/15
 

Artícle publicat al Diari Ebre de Tarragona

El dia 17 de maig es va publicar al Diari Ebre de Tarragona un article escrit pel nostre alumne de la Uned Sènior Joaquim Vilagrassa.

Volem agraïr les opinions dels nostres alumnes que fan possible que any rere any puguem impartir uns cursos de qualitat a l'abast de tothom.

 

 

 

 

* Cliqueu sobre la imatge per llegir l'article

 

 

16/02/15
 

Entrevista al Dr. Josep Vallés (coordinador de la UNED Sènior) i al Dr. Antoni Querol (tutor de la UNED Sènior) a Ràdio Ebre/Cadena Ser, amb motiu del nou curs de la UNED SENIOR "Aspectes geogràfics del territori de l'Ebre".

http://www.ivoox.com/entrevista-uned-senior-16-02-2015-audios-mp3_rf_4099410_1.html

 

12/02/15
 

JAVIER MARTÍNEZ PALACIO ("Master class" en Uned Senior de Tortosa, 12-2-15)
Disfrutamos de sus memorias y obras literarias; fue presentada su sesión por Josep Ma. Franquet (Director UNED CA Tortosa)  y Joan Antoni González (profesor UNED Senior). Madrileño (1939), discípulo de Ricardo Gullón. Enseñó en la Universidad de Texas (Austin), Pennsylvania State University, la Unv. de Illinois (Urbana) y tuvo a su cargo la dirección del Centro de Tortosa de la UNED (1975-2007). Sobre Pío Baroja publicó "La Generación de 1898 según las Memorias de Don Pío Baroja", (UNED, Tortosa, 1999), la edición crítica "Pío Baroja", (Taurus, 2ª ed., Madrid, 1979) y colaboró en "Barojiana" (Taurus, Madrid, 1972). También colaboró en el homenaje de “Ínsula” al escritor vasco en 2006.  

http://elbarojiano.blogspot.com.es/
 

 

Prémin sobre la fotografia per veure-la en tamany original


 

10/01/15
 

 Els Objectes parlen.  Alumnes  i professors de la UNED Senior de Tortosa gaudeixen la mostra de la Col.lecció  del Museo del Prado al CaixaForum Tarragona.

Dissabte, 10 de gener de 2015. Plaça de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Són les deu del matí. Alumnes i professors de la UNED Senior ens reunim per anar a Tarragona a veure l’exposició de pintura que hi ha al CaixaForum d’aquesta localitat, integrada exclusivament per obres del Museo Nacional del Prado.

Quan hi som tots, sortim. El viatge és curt, i encara s’hi fa més quan comparteixes una agradable conversa i una bona música de fons. En una hora arribem a Tarragona. Aparquem a la part inferior de la Rambla i la sortida ens dóna davant mateix de l’edifici. Allí ens retrobem amb altres alumnes que han vingut a banda del grup i tots, ben disposats, comencem la visita. La guia de l'exposició, la Núria, ens facilita uns auriculars que ens permetran no perdre detall de les seves adients explicacions.

Les obres pictòriques de la mostra  han estat seleccionades no pels personatges retratats, sinó pels objectes que porten aquestos, ja que –com ens diu la Núria– de tots ells, independentment del seu origen geogràfic i de l’època en què van viure, es pot reconèixer la seva personalitat mitjançant els objectes que porten, objectes que els han acompanyat al llarg del temps en diferents aspectes de la seva vida: alimentació, vestit, treball... Així, ens informen sobre llurs costums i creences, i també sobre les circumstàncies històriques i socials del moment en què es van fer servir, d’aquí la raó del títol que aglutina aquestes peces d’art.

En la primera sala La clau està en l'objecte se’ns presenten unes obres en què descobrim que els objectes que hi apareixen són fonamentals per entendre què va voler transmetre l'artista. És el cas, per exemple, de La duquessa d'Abrantes, retratada per Goya, amb una partitura musical a la mà que denota el seu gust per la música alhora que defineix el seu estatus social, o d’El xarlatà arrencaqueixals, de T. Rombouts, en la qual es pot comprovar que el suposat xarlatà té prou experiència en l’ofici tant pel collaret que porta (fet de queixals arrencats) com per l’abundant instrumental emprat.

Arribem a la segona secció,  Els objectes ens retraten, on aquestos ens permeten descobrir la categoria del personatge, com, entre d’altres, el luxe del vestit i les joies que llueix Isabel de França, reina d'Espanya, de F. Pourbus, o una mitja lluna, arc i fletxes que ens permeten identificar com la deessa de la caça la figura representada a Diana en un paisatge, de L. M. van Loo.

La següent sala que ens acull rep per títol Un missatge amagat i ens convida a fixar-nos en els objectes simbòlics, aquells que amaguen una lectura més profunda de l’obra; així comprenem, per exemple, que el toisó d'or que S. Anguissola, amb el qual retrata Felip II, és indicador de la Casa Reial espanyola.

Finalment, en l'última sala de l'exposició que pertany a l'apartat El col·leccionisme, ens commou gratament el quadre La Vista i el Olfacte, de J. Brueghel el Vell, on diferents elements exalten aquests dos sentits que són presents en diferents objectes, alhora que també trobem el tema de la pintura dins del propi quadre amb la representació magnífica, pròpia del col·leccionisme, d'altres quadres.

I, pensant en allò que hem vist, ens n’adonem de la grandesa de l’art: com un petit objecte pot introduir diferents matisos que ens permet interpretar la realitat i el rerefons d'aquestes pintures, obrint el nostre camp de visió. El resultat depèn no tan sols de quan es pinta (l’època històrica, l’estació de l’any, la llum del dia...), sinó també de la formació i sensibilitat de qui el pinta i, no ho oblidem, de qui l’observa...

Ens fem una foto que recordi la visita i tornem a Tortosa, no sense abans compartir les nostres impressions i inquietuds amb un bon refrigeri.

 

 

Premi sobre la fotografia per veure-la en tamany original


 

20/08/14
 
Artícle editat a la revista Bordón de la Sociedad Española de Pedagogía on es fa referència a les funcions dels professors de la Uned Sènior i a la seva bona tasca docent amb menció del nostre Centre Associat per participar en aquesta iniciativa.
Consultar l'artícle

 

07/05/14
 
El passat dimecres dia 7 de maig de 2014 es va celebrar al nostre Centre l'acte d'entrega de diplomes als alumnes Sènior del Curs 2012/13, Nutrición y Dietética, i del Curs 2013/14, Patrimonio Cultural: España (1898-1939).

Premi sobre la fotografia per veure-la en tamany original


 

31/01/14
 
El passat divendres dia 31 de gener el nostre Coordinador d'Extensió Universitària, Josep Vallés, juntament amb la tutora Pilar Ruiz i l'alumna Conxita Gamundi, van ser els convidats al programa Maiors del Canal Terres de l'Ebre, on van parlar sobre la Uned Sènior. Podeu veure l'entrevista al següent enllaç http://canalte.xiptv.cat/maiors/capitol/maiors-31-01-2014

 

29/01/14
 
Fotografies de la UNED Senior, curs 2013/14. 

Assignatura: Patrimonio Cultural: España (1898-1939)

Autor fotografies: Joaquín Ismael

 

Joaquim Ismael: Fotògraf "freelance" de Tortosa, federat a la Federació de Fotografia de Catalunya.

Ha realitzat exposicions particulars i col.lectives; participacions en diaris, llibres i revistes nacionals (Enderrock, l'Ebre, Amposta, llibre Los Quicos, etc ). Autor de reportatges fotogràfics en concerts musicals (Montse Castellà, Eric Vinaixa, Tabú, Los Quicos, etc.).Fotògraf oficial d'"Ebregourmet 2009" a Deltebre.

Responsable de les activitats de fotografia dels "Artxibarri" 2012 i 2013 a Tortosa. Membre fundador del grup de fotografia a Tortosa "Menos trece grados y medio" i del grup de fotografia d'àmbit provincial anomenat "Associació Tarraco Fotografia" (ATF).

Accedeix a la galeria de fotografies

 

07/10/13
 

Aquest any proposem començar el curs amb una sortida el dissabte 26 d'octubre a Sant Salvador, El Vendrell, per visitar la Vil·la Museu Pau Casals. Serà una sortida que compartirem amb els sèniors de Sant Boi i Barcelona. Pau Casals és un referent com a intèrpret i com a home compromès, i les dues vessants queden molt ben reflectides en el museu. Clourem la visita amb un concert de violoncel i violí.

 

 

23/07/13
 

Premios Senda en favor de las instituciones, empresas y profesionales que trabajan por mejorar la calidad de vida de las personas mayores

El Grupo Senda -primera plataforma multimedia de comunicación especializada en información para el segmento Senior- ha celebrado el jueves, día 4 de julio, en el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, la IV edición de los Premios Senda en favor de las instituciones, empresas y profesionales que trabajan por mejorar la calidad de vida de las personas mayores. La Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) ha sido premiada en la categoría ‘Senior’, dentro de la 'Promoción del Envejecimiento Activo', por su difusión de Programas Universitarios para Mayores. El premio lo recogió la Directora de la UNED Senior: Dra. Gloria Pérez Serrano, Catedrática de la Facultad de Educación de la UNED y le fue entregado por el Secretario de Estado del Ministerio de Sanidad. (La asignatura Patrimonio Cultural de la UNED de Tortosa fue una de las destacadas por la Directora en la memoria que presentó junto a asignaturas de Xàtiva y Suiza).
 
http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,28510093&_dad=portal&_schema=PORTAL
 

 

13/06/13
 
El dia 13 de juny al Casal de Jubilats de Ferreries es va realitzar l'entrega de diplomes als alumnes que van finalitzar satisfactòriament el curs sobre "Cultura Europea s. XIX - XX" que es va dur a terme durant el primer semestre del curs 2012-13.
 
Veure fotografies de l'acte
 

 

23/03/13
Article del Dr. Joan Antoni Gonzàlez sobre la visita a l'exposició de pintura Carmen Thyssen al CaixaForum Tarragona.

Llegir article

 

 

Recull d'enllaços relacionats amb la Uned Senior del nostre Centre:

http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,21880356&_dad=portal&_schema=PORTAL

1.-Artículo sobre prevención de la salud para pub

2.-Artículo Tortosa

3.-Libro de buenas prácticas

 

 

Artículo sobre "Las funciones de los educadores y las educadoras en los centros geriátricos de Cataluña"
 
Está en el apartado "Opinió i Col·laboracions" del web: http://www.ceesc.cat/component/option,com_docman/Itemid,867/
El enlace para descargarlo directamente es: http://www.ceesc.cat/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,387/Itemid,867/
 
El original en catalán está en la revista "Full Informatiu del CEESC", núm. 64 de marzo de 2013 descargable en la web del CEESC en la pestaña "Documents i publicacions" o en el enlace que figura en el mismo artículo en la anotación "1" a pie de página. Hemos ralizado la versión en castellano por varias peticiones que hemos tenido al respecto.

 

19/02/13
 
Entrevista a Imagina Ràdio el dia 19/02/2013 sobre el curs de Dietètica i Nutrició que es realitzarà aquest segon semestre.
 

 

Simposio Internacional sobre envejecimiento activo y solidaridad intergeneracional, organizado por la UNED y el IMSERSO para noviembre 22-24. Más información en www.uned.es/simposioenvejecimientoactivo
 

 

Article sobre la UNED Senior de Tortosa al Diari de Tarragona:
 
http://joaquimvilagrassa.blogspot.com/2011/11/la-uned-sempre-prop-lalumnat-es.html
 

 

Entrevista sobre UNED Senior a Cadena Ser - Reproducir
 

 

El enlace facilitado por la profesora Gloria Pérez Serrano, en una carta de agradecimiento al equipo docente Senior de Tortosa, contiene el artículo íntegro sobre la UNED Sénior en Tortosa del curso anterior, en donde planteamos una actividad innovadora, titulada “PATRIMONIO CULTURAL”. Esta actividad, o asignatura, quedó dividida en tres secciones: arquitectónica, histórica y literaria,

Ver (en prácticas innovadoras):

http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,21880356&_dad=portal&_schema=PORTAL

Saludos cordiales,

Dr. Josep Vallés Herrero

Coordinador de Extensión Universitaria

UNED CA Tortosa


 

En la página de buenas prácticas del apartado metodológico de la UNED Senior, tenemos el honor que nos han publicado, recientemente, el artículo sobre prevención de la salud en el que exponemos la guía didáctica de esta asignatura Senior realizada por un equipo multidisciplinar (médicos, farmacéutica, musicoterapeuta y pedagogo) en nuestro centro asociado. Con anterioridad también seleccionaron el artículo de la asignatura "Patrimonio cultural de Tortosa" que podéis ver en "Artículo Tortosa".


http://portal.uned.es/pls/portal/url/ITEM/D08F2D83C4743C21E040660A347002DC